Tarım şimdi çok ‘hava’lı!

Posted by

ÇİĞDEM YILMAZ Manisa – Çiftçiler artık traktör ya da geleneksel yöntemlerle yapılan yüksek maliyetli ilaçlama yerine drone’u tercih ediyor. Bu yöntem hem maliyet hem zaman açısından tasarruf sağlıyor. Manisa’daki birçok çiftçi de bu teknolojiyle ilaçlama yapıyor.  

Sadece 6.5 dakika 

Manisa Salihli’de çiftçilik yapan Serkan Çavuş bu yöntemle tarlasını ilaçlayan çiftçilerden biri. İlk kez bu yönetimi kullanan Çavuş’un 20 dönümlük üzüm bağı, çiftçilik yapan ve aynı zamanda drone’la ilaçlama hizmeti sunan Batuhan Yıldırım tarafından ilaçlandı. Normalde 20 dönümlük bir alan en az üç kişi tarafından 1.5 saat içinde ilaçlanırken bu yöntemle Çavuş’un 20 dönümlük bağının ilaçlanması 6.5 dakika sürdü. 

Beş kat ucuz 

Verimden memnun kalırsa bu yönetimi kullanmaya devam edeceğini söyleyen Serkan Çavuş, “Bu bağın ilaçlanması için en az üç işçi tutmam gerekiyordu ve her birine bin TL ödeyecektim. Ama şimdi aynı 20 dönüm için ödediğim para 640 TL ve 10 dakika bile sürmedi. Buradaki arazi düz bir arazi, engebeli araziler için önemli bir gelişme. Traktörler her yere giremeyebiliyor, o zaman da elle ilaçlama yapılıyordu” diyor. 

Sudan tasarruf sağlıyor rekolte kaybı olmuyor

Batuhan Yıldırım da bu yöntem sayesinde ne hortuma ne traktöre gerek kalmadığını belirtiyor: “Önce kendi arazimizde kullandık. Verimde bir değişiklik olmadığını gördük. İki-üç yıldır hem kendi arazilerimizi hem de diğer çiftçilerin arazilerini ilaçlıyoruz. Bu ilaçlama diğer yöntemlere göre daha iyi. Bir kere doğrudan ilaca maruz kalmıyorsunuz. Tarlanızda traktör izinden kaynaklanan rekolte kaybı da yaşamıyor. İlaçtan, zamandan ve sudan tasarruf sağlarsınız. Zorlu arazi şartlarında, tarlaya girilmeyecek şartlarda ilaçlama yapabilirsiniz. 30 dönüme traktör ile ilaçlama yapıldığında 600 ile 900 litre arasında su harcanıyordu ancak aynı dönümde için bizim kullandığımız su 60 litre.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir